Pride

Pridefestivalen 2018 

STOCKHOLM PRIDE GER PLATS ÅT BDSM OCH FETISCHISM I PRIDE PARK

Stockholm Pride, 1 augusti – 5 augusti 2018, på Östermalms IP
Club Sade kommer att delta i Stockholm Pride 2017.

Program m.m., läs mer på länken: Kinkykvarteret 2018


För femte gången presenterar Stockholm Pride Kinkykvarteret. Ett nytt avgränsat område med BDSM, fetischism och andra subkulturer som gemene hen kallar kinky. Det blir en mötesplats för redan inbitna och nyfikna att prata, shoppa och få reda på mer om allt som har med kinksterlivet att göra.

Inom Kinkykvarteret som blir en avskild del av Pride Park kommer besökarna att möta representanter från klubbar och organisationer, till exempel SLM Stockholm, Dekadance, Wish Stockholm, aRouse, The Academy, Club Sade® och RFSU:s BDSM-grupp.

Vi är alla omgivna av mängder av normer och ramar, kanske framför allt när det kommer till sex och sexualitet. Det finns så mycket fördomar och okunskap, bland annat mot BDSM och fetischism och det vill vi vara med och förändra! Genom att låta alla de här starka aktörerna ta plats i Pride Park gör vi festivalen Stockholm Pride till precis den normutmanande och spännande plats vi vill att den ska vara, säger Sandra Ehne, ordförande för föreningen Stockholm Pride

BDSM är ett samlingsbegrepp för bondage och disciplin, dominans och underkastelse samt sadism och masochism. Begreppet syftar på sexualitetsuttryck där samtyckande vuxna hittar ett gemensamt välbefinnande genom olika former av maktutbyten. Fetischism syftar på sexualitetsuttryck där närvaron av objekt, material eller kroppsdelar förstärker och är en källa till välbefinnande.

Området kommer att ha 18-års gräns men är i övrigt öppet för alla Stockholm Prides besökare. Inträdet till Pride Park gäller även till Kinkykvarteret.
KINKYKVARTERET

 

Vad: Ett helt kvarter med fetischer, bdsm, bondage – och mycket annat beläget i Pride park under Stockholm Pride.

Hur: Bland annat finns möjlighet att prova – t.ex. smisk, rep och läderkläder. Dessutom olika shower, som exempelvis fetischmodevisning. Dagtid blir det bl.a. ledarledda diskussioner kring till exempel samtycke och säkert sex. På området kommer flera föreningar , klubbar och butiker med olika inriktningar att finnas på plats. Till exempel medverkar RFSU:s bdsm-grupp, Dekadance, Wish, SLM och Club Sade®.

Varför: Initiativtagarna vill lyfta fram och visa upp en alternativ verklighet och arbeta emot de fördomar som finns gentemot BDSM, fetischer och liknande: “Allt grundar sig i kärlek, respekt och samtycke. Pride park är också en säker plats – men det här är en säker plats i den säkra platsen. Även inom hbtq-världen finns fördomar och därför behövs den här platsen. Det behöver inte vara så familjevänligt hela tiden – det kan vara lite sexigt och spännande”, säger initiativtagaren Erik Sundbäck.

För vem: Alla intresserade, såväl redan kunniga som nybörjare. “Vi kommer att ha två organisationer med huvudsyfte att utbilda och dessutom kommer vi att finnas där och snacka.”

När: Under Stockholm Pride, xx juli till x augusti, på Östermalms IP.
Pride – i Kinkykvarteret

Smisk, bondageshow och mänskliga hundar.
Det blir några av ingredienserna när Pride park för första gången bjuder på Kinkykvarteret.
– Både inbitna kinksters och nyfikna är välkomna, säger Erik Sundbäck, en av initiativtagarna.

Ett helt kvarter tillägnat BDSM, fetischer och annat kinky blir ett nytt inslag i årets Stockholm Pride.

– I Kinkykvarteret kan man leva ut och testa hur det känns att bli smiskad lite lätt, hur det är att bli ihopbunden, eller hur det känns att ha på sig latexkläder, säger Erik Sundbäck och tillägger:

– Jag vill att det ska vara lite av en “Alice i Underlandet”-känsla – att man sitter i baren och dricker en öl och samtidigt studsar latexhästar förbi, bondage pågår i ett hörn och där står även en farbror och berättar om läderkulturen på 70-talet

Temat för årets Pride-festival är vardag. Det är något som både Erik Sundbäck och Marija Lund, även hon en av initiativtagarna, tycker passar Kinkykvarteret.

– Med Kinkykvarteret vill vi visa både vardag och fest. Jag skulle säga att det är 50/50 – en mötesplats för oss i svängen och ett sätt att visa upp för nyfikna och omvända fördomar, säger Marija Lund.
Mänskliga hundar tävlar
Utöver de prova-på-aktiviteter som kvarteret erbjuder kommer, främst kvällarna, även bjuda på shower och uppträdanden.

– Något som är rätt kinky är att det kommer hållas en agilitytävling med mänskliga hundar, så kallat puppy play, en show där de bland annat hoppar över hinder. Sedan kommer de säkert finnas tillgängliga för att svara på frågor – eller så fortsätter de att vara hundar och skuttar omkring i någon liten hage. Våra mänskliga ponnyer kommer no att ha en hage i alla fall, tror jag. Det tycker jag är fantastiskt. Jag kan själv inte relatera till det som de känner, men jag tycker att det är fantastiskt att de får leva ut det, säger Erik Sundbäck.

Andra exempel på underhållning är bondageshow och så kallad florentine flogging.

– Det är en piskteknik med två piskor, som är väldigt rytmiskt och vackert. Men det kan vara lite magstarkt för vissa.

Marija Lund berättar att ett missförstånd som finns om bondage är att det alltid måste leda till vanligt sex.

– Det behöver det inte göra, utan själva bondage-akten kan vara höjdpunkten. Vi kommer att ha uppvisning av japansk repbondage, som är vackert att se. Det är väldigt intimt och det kan vara både avslappnande och upphetsande, säger Marija Lund.
Hur kinky kommer kvarteret att bli?
– Det beror på vilka som kommer, säger Erik Sundbäck.

Enligt Erik Sundbäck är Kinkykvarteret inte till bara för de redan inbitna och kunniga.

– Både inbitna kinksters och nyfikna är välkomna. Nybörjare kan testa på olika saker och det finns representanter från de olika föreningarna på plats att fråga saker. Många är nog nyfikna men vågar kanske inte prata om det, förr i tiden skickade man brev till Svt:s “Bullen”, det här kanske kan vara lite som det, säger han.
Kan alla ha glädje av Kinkykvarteret?
– Om man har ett öppet sinne. Ingen är ju tvingad att göra något. Det är viktigt att man går in med respekt, att man tänker “Jag kanske inte gillar det, men du gillar det och det är okej”.

Vad ska man tänka på om man vill komma dit som nybörjare och testa något?

– Inte vara full – då får man inte vara med och leka. Det är viktigt med samtycke och medvetna val, så att man inte är aspackad och gör någonting som man vaknar upp och ångrar dagen efter.

Erik Sundbäck tipsar också om att man ska våga fråga om det är något man undrar över. Men också: våga testa!

– Är man nyfiken så ska man testa och om du vill göra något mot någon annan – prova på dig själv först. Det är ett stort smörgåsbord, där man kan smaka och testa! Och det finns alltid någon att hålla i handen, säger han.
Vill bryta mot normer
Kinkykvarteret kommer vara “en park i parken”, ett avgränsat område i Pride park på Östermalms IP, med 18-årsgräns.

– Anledningen till att det är avskilt är lika mycket för folk som inte förstår det här eller ska behöva se något de inte vill se och lika mycket för de som vill leva ut, som inte ska behöva få sneda blickar. Det är en säker plats – folk ska må bra och känna sig hemma.

Med Kinkykvarteret vill intiativtagarna skapa en egen värld med andra normer.

– Även Pride har ju normer, det finns en hetero-norm, en homo-norm – och vi vill bryta mot det normativa uttrycket för kärlek. Mest av allt vill vi belysa att det finns en verklighet som ser annorlunda ut, det finns ju mycket fördomar om BDSM – utifrån kan det te sig väldigt brutalt. Men grunden till allt är kärlek och respekt, säger Erik Sundbäck.

Även Marija Lund framhåller att Kinkykvarteret är en viktig del av Pride, för att motverka fördomar. En fördom man vill motverka är den att bdsm utövas av en rik, dominant man som har hand om en liten flicka, som i boken “Fifty shades of Grey”.

– Det kan vara alla olika konstellationer. Dessutom används ju BDSM ibland i obehagliga sammanhang, som våldtäktsdomen i Lund. Vi vill lyfta fram hur viktigt det är med samtycke, säger hon.

 

Leave a Reply