Historia

Kort bakgrundshistoria

 • Klubben bildades 1975 av 15 personer bosatta i Göteborgs trakten. 1976 anslöt sig dessa till en engelsk förening Pussy Cat International Club och bildade en Scandinavisk avdelning.
 • 1978 hade föreningen 110 medlemmar och den första egna festen. Dessutom utgavs klubb tidningen.
 • 1981 bytte föreningen namn till Club Sunrise.
 • 1984 hade Stockholmsgruppen (som sedermera bytte namn till Club Sade®) den första festen i samarbete med SLM. Samma år hade RFSU:s tidning Ottar ett mycket uppskattat repotage från Stockholmsgruppens fest.
 • 1990 fick Göteborgs avdelningen en egen lokal.
 • 1990 inleddes även traditionen med picknick på Långholmen på Markis de Sades födelsedag. Därefter har det varit träffar där nästan varje år. Picknicken i Hagaparken har ännu längre anor och ursprunget till de tillställningarna står bl a Madam Kerstin, ägarinnan till f.d. restaurang Hjärter Dam, för.
 • 1994 deltog Club Sunrise i Underground Fashion Fair på Kolingsborg.
 • 1995 bytte Stockholmsgruppen namn till Club Sade.
 • 2006 Tre medlemmar ur Clubens tidigare styrgrupp deltog i bildandet av RFSU ’s BDSM-grupp, “RFSU Stockholms sexualpolitiska BDSM och Fetichismgrupp” och däribland ”grundaren” Christer. Den bildades för att genom politisk påverkansarbete påverka så att sjukdomsklasifiseringen av utövare togs bort. Gruppen bytte sitt korta namn till BDSMF-gruppen 2013. Club Sade® har under ett flertal år deltagit i olika samarbetsprojekt i Pride Park och Pride House för att sprida kunskap om BDSMF utövning till den bredare allmänheten.
 • 2008 December RFSU ’s BDSM-grupp – På agendan stod även framtagandet av en informationsbroschyr för den breda allmänheten som utgavs av RFSU December 2008.
 • 2009-01-01 – Utövare av BDSM friskförklarades genom arbetet i RFSU:s BDSMF. Dock har Världshälsoorganisationens internationella klassifikation av sjukdomar och relaterade hälsoproblem ICD-10, kvar BDSM i kapitlet “störing av sexuell preferens”.
 • 2009 – 17 Maj Exlusiv workshop med den Japanske shibarimästaren Arisue Go Direkt från Tokyo, Arisue Go
 • 2011 Hemsidan byggs om och ny medlemsfunktion (festdeltagarregister) läggs in tillsammans med biljettköps funktion.
 • 2010 – Pride 2010 med besök av Mollena Williams från USA, Mollena Williams besöker oss återigen jan 2011.
 • 2011 Januari Club Sunrise går i graven.
 • 2011 Maj Midoris besök.
 • 2011 24 Juli – Bröllop och Picnic i Hagaparken enda tillfället det har varit på en söndag (datumet).
 • 2012 30 Juni – Bröllop och fest samt besöksrekord 115 personer som passerade stugan under eftermiddagen och kvällen.

 

I Stockholm har Club Sade® aldrig haft någon egen lokal utan har hyrt olika lokaler under åren.

Club Sunrise var en rikstäckande förening i Sverige, för människor med speciella erotiska intressen och likaså den paraplyorganisation som Club Sade ingick i under denna tid.

Club Sunrise samarbetade med andra föreningar i Norden, exempelvis Smil i Danmark och Norge. Medlemmarna var individer som tycker om att sätta guldkant på tillvaron med eggande, vågade kläder, rollspel i sexuallivet, fetischer med mera.

 

Inom Club Sunrise fanns möjligheten att  lära sig mer om intresset och möta likasinnade. Denna tradition lever idag vidare genom andra organisationer och klubbar, bland andra Club Sade®. Diskretion och respekt är fortfarande mycket viktigt. Alla medlemmar har inte alla intressen, utan oftast en kombination av några stycken.

 

Exempel på vanliga intressen som fanns inom Club Sunrise:

 • Bondage
 • Fetischism
 • Transvestism
 • S/M (sadomasochism)
 • Piercing (bodymodification)
 • Exhibitionism

 

Christers historia med Club Sade®

  Jag har varit medlem i Club Sade®, CS, sedan 1983 medlems nummer 238.

  Jag skall försöka skriva ihop CS historia ur Stockholms perspektiv.

  Nu är jag ingen Stockholmare utan vid tiden jag blev medlem i Club Sunrise – Stockholmsgruppen (som sen blev Club Sade® 1995) så bodde jag i Sundsvall senare i Umeå innan jag flyttade till Stockholm.

  Jag kom tidigt att bli engagerad i anordnandet av fester i Gamla Stan där vi då lånade lokal av SLM, Scandinavian Leather Men, ca 1 ggr i månaden. Jag jobbade flitigt för att anpassa den lokalen för SM lekar, åkte gärna ner en dag tidigare för att få möjlighet att sätta upp krokar och dylikt i golv, väggar och tak. Jag var med och spelade in en kortare video med en del av handlingen förlagd till lokalen.

  Dessvärre växte SLM samt att de blev av med lokalen. I den nya lokalen fick vi inte plats. Club Sunrise hankade sig fram genom fester i privat bostäder men det blev allt för tungt för ägarna att anordna dessa. Ett tag hyrde vi in oss på Restaurang Hjärter Dam. Den var då ännu en lunch restaurang som var stängd på helgerna. Vi hade vår rekvisita på vinden. Det var många trevliga fester där.

  Tillslut tynade Club Sunrise sakta bort eftersom det var allt för jobbigt att anordna festerna och vi lyckades inte ordna egen lokal.

  Jag flyttade ner till Stockholm 1990 för att studera och träffade även en dam som jag flyttade ihop med. Tillsammans med grundaren av RMC (Royal Madness Club) försökte vi hyra en lokal i Bromma. Dessvärre backade hyresvärden ut.

  1993 samma månad som Lash (föregångaren till Club Wish) startade började RMC sin verksamhet på Papa P, Västra Finnbodavägen vid Danvikstull.

  Där fick jag och några andra intresserade Club Sunrise medlemmar möjligheten att anordna fester i Club Sunrise regi. Föreningen startades alltså av intresserade medlemmar och så har det fortsatt. Föreningen har dock aldrig varit ”Demokratisk” utan de som sitter i styrelsen har valt in näste person utan fråga någon utomstående. Enligt Club Sunrise stadgar fick vi i Stockholm inte ens reda på hur många medlemmar som bodde i Stockholmstrakten. Utan först när någon kom och visade upp sitt medlemskort fick vi reda på att den var medlem i Club Sunrise. Som ni vet finns det just nu inga betalande medlemmar i Club Sade®.

  1995 fick RMC och Club Sade® möjligheter att permanent hyra en del av lokalen där vi kunde bygga en permanent lekhörna.

  Dock saknades nödiga kontanter. Min mor hade just avlidigt och efterlämnat ett arv till mig. Jag var beredd att satsa detta på att bygga detta lekrum. Min insats var 16.000 kr.

  Det finns rykten som gör gällande att jag själv har valt mig som Club Sunrise/Sade kassör. Det är fel för jag var vald av gruppen redan innan jag satsade mina pengar i Club Sunrise/Sade verksamhet och så länge Club Sade® arbetar för att få trevliga fester i Club Sade® anda så har jag inte haft någon anledning att ta ut mina pengar ur kassan. Club Sunrise/Sade har utsatts för flera försök sedan grundandet att tömma kassan ibland för att någon tycker att Stockholm behöver en verkligt stor fest oberoende om den går ihop eller inte. Hittills har jag dock som den spargris jag är hållit hårt om mina / Club Sunrise/Sade pengar.

Leave a Reply